Ürünlerinde metal bobin kullanan her şirket matkabı bilir – metali bir düzleştiriciye açarsınız, presinize beslersiniz ve işte, metal parçalar kullanıma hazırdır. Peki hiç işin metal doğrultma kısmını gerçekten düşündünüz mü? Yani, bu gerekli mi? Ve eğer öyleyse, gerçekte nasıl çalışıyor? Korkmayın, sevgili metal işlemci, tüm bu soruları sizin için yanıtlamak için buradayız. Metal sac levha düzleştirme temelleri ile başlayalım.

bast 1 1

Bu yazı ilginizi çekebilir. Meşe Makine Bursa Makine Fuarında Patentli Makinası Bast’ı Sundu

Metal Sac Levha Düzleştirme Neden Gereklidir?

Orijinal metal üretildiği andan tesisinize gönderildiği ana kadar, onu değiştiren bir dizi işlemden geçer. İlk olarak, onu gittikçe incelten bir dizi silindirden geçirilir. Bir bobin halinde sıkıca sarılır. Bobinden çıkarılır ve daha küçük şeritler halinde kesilir ve sonra tekrar sarılır. Ve her adım, bobine kusurların girmesi için daha fazla fırsat sağlar.

Bu nedenle, tesisinize geldiğinde, bobinden doğrudan presinize geçiremezsiniz. Bunu yapmak makinenizi sıkıştırabilir veya ürününüz için çalışmayacak kötü parçalarla sonuçlanabilir. Her iki durumda da, bobini kaliteli bir düzleştiriciden düzgün bir şekilde geçirerek bu sorunlardan, olası duruş sürelerinden ve gelir kaybından kaçınabilirsiniz.

Bobin Koşulları

Gelen bobinde altı ana koşul vardır.

  • Kamber – Bobin kesici dolaştığında ve şeridin bir kenarının diğerinden daha uzun olmasına neden olduğunda, S şeklinde bir şerit ortaya çıkar. Düzeltilebilir mi? Evet,
  • Merkez toka- Şeridin merkezi kenarlardan daha uzun olduğunda, merkezde dalgalar oluşur
    Düzeltilebilir mi? Evet,
  • Bobin Seti – Sarım gerilimi nedeniyle bir metal şeritte oluşan uzunlamasına eğrilik
    Düzeltilebilir mi? Evet, bir düzleştirici ile.
  • Tatar yayı – Şeridin alt tarafında bir yay
    Düzeltilebilir mi? Evet, bir düzleştirici ile.
  • Kenar dalgası- Şeridin kenarları merkezden daha uzun olduğunda, kenarlarda dalgalar oluşur
    Düzeltilebilir mi? Evet,
  • Konik kenarlar/merkez taç – Şerit kenarları diğerlerinden daha ince olduğunda (konik) ve merkez diğerlerinden daha kalın olduğunda  Düzeltilebilir mi? Hayır.

GIRIS

Sac Levha Düzleştirici ve Dengeleyicilere Nasıl Çalışır

Artık bir bobindeki çeşitli koşulların farkında olduğunuza göre, bunları düzeltebilecek makinelere bakalım. Yukarıda belirtildiği gibi, bunlar iki kategoriye ayrılır: doğrultucular ve düzeltici tesviyeciler.

Her ikisi de, metal şeridi yeniden düzleştirmek için büken ve geren, üst sıra silindirleri farklı yüksekliklere ayarlanmış bir dizi silindir kullanır (bu konuda daha sonra daha fazla bilgi verilecektir). Silindirler genellikle son derece sert (ve son derece ağır) 52100 ısıl işlem görmüş çelikten yapılır. Mat krom (en popüler olanı), Teflon, titanyum nitrür ve tungsten karbür gibi bir dizi farklı kaplama ile mevcutturlar. Malzeme kaplamasına bağlı olarak, ihtiyaçlarınıza daha da uyacak şekilde bir desenle elmas kesim de yapılabilirler.

Metali düzleştirmek kulağa basit gelse de aslında karmaşıktır; metalin akma noktasının (bir metal kalıcı olarak şekil değiştirmeye başlamadan önceki maksimum gerilme noktası) %20-30 ötesinde gerilmesi gerekir. Bu, şeridin elastik aralıktan çıkıp plastik aşamaya girdiği zamandır. Metali yeterince germezseniz, bobin koşulları geri dönebilir ve bu da yukarıda bahsedilen duruş sürelerine ve kötü parçalara neden olur.

Ayrıca, çelik ve alüminyum gibi farklı metallerin farklı akma noktalarına sahip olduğunu da unutmamalısınız. Dolayısıyla, metal doğrultma için herkese uyan tek bir çözüm yoktur. Ayrıca, malzemenin kalınlığı farklı silindir çapı ihtiyaçlarına neden olur – daha küçük çaplı silindirler daha ince malzemeler için daha iyidir ve daha büyük çaplı silindirler daha kalın malzemeler için daha iyidir.

bast 4

Farklı Makine Türleri

Düzleştiriciler

Düzleştiriciler, çekmeli (elektriksiz) ve elektrikli olmak üzere iki çeşittir.

Çekmeli düzleştiriciler metali merdanelerden geçirmek için bir besleyiciye ihtiyaç duyar. Bu makineler genellikle daha ucuza mal olur ve yerden tasarruf sağlarken, atalet (durgunluktan harekete veya tam tersi hızdaki herhangi bir değişikliğe karşı direnç), daha az doğruluk, daha az etkinlik ve hatta merdanelerin başlatma ve durdurma sırasında kayması durumunda işaretlenmiş malzemelerle sonuçlanabilir. Besleyici genellikle düzleştiriciden ayrı olsa da, hepsi bir arada düzleştirici-besleyici makineleri de vardır. Yine de aynı sorunlar bu birleşik modeller için de geçerlidir.

Elektrikli düzleştiriciler (yukarıda gösterilmiştir) daha büyük ve daha pahalı olmakla birlikte aynı sorunlara sahip değildir ve bu nedenle daha iyi parçalar üretir. Metal levhayı çekmek için besleyiciye güvenmek yerine, motorlu bir düzleştirici, metali hareket ettirmek için tahrik edilen silindirlere sahiptir. Bazılarında, üst sıra serbestken alt rulo tahriklidir. Diğerleri ise her ikisini bir arada kullanır.

Silindirlerden bahsetmişken, standart bir düzleştiricide silindirler daha büyük olma eğilimindedir, çünkü sapmayı, yani silindirlerin bükülmesini önlemek için bunlardan yalnızca bir sıra vardır. Standart motorlu düzleştiriciler, çoğu metal ve kalınlıktaki bobin setini çıkarmak için uygundur.

Yuvarlak teller için iki düzlemli veya düz teller için tek düzlemli, özellikle teller için tasarlanmış düzleştiriciler de vardır.

Düzeltici Seviyelendiriciler

Büyük merdaneler yerine, düzeltici tesviyeciler daha fazla merdane ile desteklenen çok sayıda küçük merdane kullanır. Bu, daha sıkı şerit kıvrımlarını kademeli olarak işleyebilen ve daha fazla düzlük ve daha az metal zayıflama gerilimi için daha derin gerilim azaltma sağlayan çok sert, sıkı aralıklı bir silindir yapısı oluşturur.

Bunlar kamber, orta toka ve kenar dalgasını düzeltebilen tek düzleştirici türüdür, çünkü metalin şeklini kenardan kenara değiştirebilir ve sadece kenarları veya sadece ortayı germek için ayarlanabilir.

Kalibrasyon

Daha önce de belirtildiği gibi, metalin presten geçtikten sonra bile düz kalmasını sağlamak için metalin akma noktasının %20-30 ötesine geçmeniz gerekir.

Ne yazık ki, metal sac levha doğrultma için herkese uyan tek bir çözüm yoktur. Bunun nedeni, metal türü, malzeme kalınlığı, bobin ayar miktarı ve silindir çapı ve aralığı dahil olmak üzere dikkate alınması gereken çok çeşitli faktörler olmasıdır. Gerekli ayarlar, metalin daha sıkı sarıldığı merkeze yakın bobin setinin artması nedeniyle aynı bobin için bile değişebilir.

Bununla birlikte, başlamak için iyi bir yer, giriş silindirini 0’ın ALTINDAKİ malzemenin kalınlığına düşürmek ve çıkışı malzemenin kalınlığına yükseltmektir. Örneğin, malzemeniz .125″ kalınlığındaysa, giriş silindirini -.125’e ve çıkış silindirini .125’e koyarsınız.

Düzelticiler ve düzeltici tesviyeler, bilgisayar veya manuel ayarlamalarla birlikte gelir; her ikisi de silindirlerin yüksekliğini ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde ayarlamayı çok basit bir görev haline getiren okumalara sahiptir.

Silindir yüksekliklerini ayarlarken, düzleştiricinin türü ne olursa olsun, alüminyumun düzleştirilmesi daha elastik olması nedeniyle çelikten çok daha zordur. Alüminyum bobinleri düzleştirmek için üzerlerine daha sert inmeniz gerekir.

bast banner

Doğru Sac Levha Düzleştiriciyi Seçmek

Temel bilgileri öğrendiğinize göre, asıl soru şu: İhtiyaçlarınıza en uygun makine hangisi ve hangi boyuta ihtiyacınız var?

Bir üreticiyi aramadan önce ihtiyaçlarınızla ilgili biraz araştırma yapın ve aşağıdaki bilgileri hazır bulundurun:

  • Malzeme(ler)in türü, kalınlığı ve genişliği
  • Gerilim
  • İhtiyaç duyulan hız, yani belirli bir süre içinde ne kadar malzeme çalıştıracağınız

Bu bilgiler, üreticinin ihtiyaçlarınızı karşılayan makineyi tasarlamasına, geliştirmesine ve üretmesine yardımcı olacaktır.

Metal sac levha düzleştirme ve işleme ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayabileceğimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yeni düzleştiriciniz için fiyat teklifi almakla ilgileniyorsanız, +90 224 241 24 01 numaralı telefondan satış uzmanlarımızı arayın.