Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, üretim yapan firmaların da bu değişime ayak uydurması önemlidir. Üretim firmalarının çalışma şekilleri de teknolojiye bağlı olarak değişime uğruyor. Firmaların pazar yerinde rekabet edebilmesi için değişim şarttır. Makina imalatı ve üretiminin geleceği hakkında bu yazımızda bilgi vermeye çalıştık.
Makine imalatı ve üretimi, teknolojik gelişmeler ve endüstri 4.0’ın yaygınlaşmasıyla birlikte hızla değişmekte ve evrimleşmektedir. Üretim süreçlerinde artan verimlilik, daha yüksek kalite, düşük maliyet ve daha az atık amaçlanmaktadır. Bu amaçlar için yapay zeka, nesnelerin interneti ve sanal gerçeklik gibi teknolojiler kullanılmaktadır. Ayrıca, sürdürülebilir üretim ve doğaya daha az zarar vermeyi hedefleyen sürdürülebilir üretim yöntemleri de yaygınlaşmaktadır. Bunun yanı sıra, daha esnek ve modüler üretim süreçleri, özelleştirilmiş ürünlerin üretimini ve müşteri isteklerine uygun ürünlerin hızlıca üretimini mümkün kılmaktadır. Sonuç olarak, makine imalatı ve üretimi, teknolojik ilerlemelere bağlı olarak hızla değişen ve gelişen bir sektör haline gelmiştir ve gelecekte daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha esnek üretim süreçlerine yönelmeyi beklemekteyiz.
Teknolojideki gelişmeler neredeyse her sektörün çalışma şeklini değiştiriyor. Üreticiler pazarda rekabetçi kalmaya çalışırken, sürekli olarak en yeni ve en büyük icatları, stratejileri ve sistemleri ararlar. Tesisiniz için sırada ne olduğunu araştırırken, üretimi etkilediğini düşündüğümüz aşağıdaki eğilimleri göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. 2023’de Makina İmalatı ve Üretimin Geleceğini Şekillendiren 14 Trend neymiş birlikte bakalım.
İçindekiler Tablosu
Makine Ve Ekipman İmalatında Kaynak Planlama nasıl yapılır öğrenmek için bu yazıyı okuyun.
2022’de Makina İmalatı ve Üretimin Trendleri
Firmaların pazar yerlerinde rakip firmalar ile rekabet ortamında yer almak için teknolojiye de ayak uydurması gerekiyor. 2022 makine imalatı ve üretim trendleri şu şekilde sıralanabilir;
- Nesnelerin interneti,
- Yapay zeka,
- İşbirlikçi robotlar,
- Mobil robotik,
- Endüstri 4.0,
- Mobil manipülatörler,
- Tedarik zinciri teknolojisi,
- Evrensel bağlanabilirlik,
- Katmanlı imalat,
- Kestirimci bakım,
- Otomatik toplama,
- Kurumsal kaynak planlama,
- Erişilebilir otomasyon,
- İşgücünü çekme, elde tutma ve eğitim.
1. Erişilebilir Otomasyon
Makina İmalatı ve Üretimin dünyasında otomasyon tamamen yeni değil, ancak uygulamanın yaygın bir şekilde benimsenmesi. Yeni teknolojiler, otomasyonu daha fazla üretici için daha erişilebilir hale getirdi ve şirketlerin çalışma şeklini değiştiriyor. “Herkes için otomasyon” sektördeki bir sonraki adımdır.
Otomasyon, kullanımı kolay robotik çözümler , kullanıcı dostu Üretim Süreci Yönetimi (MPM) sistemleri ve insan-robot işbirliği ile mümkün hale getirilmiştir. Üretim otomasyonu ile kuruluşlar maliyetleri düşürüyor, iş akışlarını optimize ediyor ve kâr hanelerini artırıyor.
Makine imalatı ve üretimin yaygın bir şekilde kullanıldığı bu teknoloji, otomasyonu daha erişilebilir kılıyor. Otomasyon sistemlerinde insan işgücü ile robotların iş birliği sağlanıyor.
2. Mobil Robotik
Robotik Endüstriler Derneği’ne göre , özellikle otomotiv dışı işyerlerinde robotik sevkiyatları 2018’e göre% 41 arttı.
Bu üretim trendinin temel itici güçlerinden biri, otonom mobil robotlardır (AMR’ler). Robotlar, eğitimli robotikçiler gerektiren ultra sofistike teknoloji anlamına gelirken, yeni robotik teknolojisi her büyüklükteki şirket için otomasyonu ulaşılabilir hale getiriyor.
Mobil robotlar oluşturma endüstrisine verilen isimdir. Mobil robotlar bir yazılım tarafından kontrol edilerek, etrafındaki nesneleri tanıması için sensörler ve diğer ekipmanlar kullanılır.
Robot Ekipmanları Nelerdir? bilmek istiyorsanız tıklayın.
3. Nesnelerin İnterneti (IoT)
Nesnelerin İnterneti (IoT), üreticilerin operasyonlarının çeşitli bileşenlerini bağlamasına ve izlemesine yardımcı olarak, daha önce mümkün olmayan bir içgörü elde ediyor. Bu bağlılık, üreticilere üretim süreçlerinin her yönünü değiştirmelerini, optimize etmelerini ve iyileştirmelerini sağlayan değerli veriler sağlar.
İnternet tarafından desteklenen akıllı sensörler ve bulut bağlantısını kullanan IoT, endüstrinin ilerlemesini sağlıyor. Şirketler güvenliği artırıyor, paradan tasarruf ediyor, üretimi kolaylaştırıyor ve hatta IoT yetenekleriyle yeni ürünler yaratıyor.
Üreticiler için IoT ne kadar değerlidir? Küresel olarak 267 milyar dolardan fazla Forbes projelerine 2020 yılına kadar IoT’ye yatırım yapılacak ve bunun% 50’si üretim, nakliye ve lojistiğe odaklanacak.
Nesnelerin interneti, bilgiyi üreterek paylaşma ve bilgi işlem cihazlarını, insanları, dijital makineleri, nesneleri birbirine bağlayan teknolojidir. Bu teknoloji ile firmalar üretim süreçlerine verimlilik katıyor. Üretim daha da kolay bir hale gelerek yeni ürünlerin üretilmesine imkan tanıyor ve aynı zamanda maliyet açısında da tasarruf sağlanıyor.
4. Kurumsal Kaynak Planlama
Kurumsal kaynak planlama (ERP) teknolojisi, yıllardır üretim endüstrisinde yer alıyor, ancak şimdi dağıtımı daha kolay ve küçük işletmeler için daha uygun olan bulut tabanlı SaaS seçeneklerinin kullanılabilirliğiyle yaygın bir kullanım kazanıyor. ERP sistemleri, üreticilerin farklı operasyon alanlarını tek bir kapsamlı sistem altında otomatikleştirmesine yardımcı olur. Bu evrensel temas noktası, üreticilere tüm üretim operasyonunu denetlemek ve gerektiğinde iyileştirmeler ve ayarlamalar yapmak için ihtiyaç duydukları içgörüyü sağlar.
Üretim endüstri makineleri imalatı alanında uzun yıllardır kullanılan bu teknoloji, üretim alanındaki operasyonların tek bir çatı altında toplanmasını sağlıyor.
5. Evrensel Bağlanabilirlik
Üretim alanındaki teknolojiler ve yenilikler geleneksel olarak herkese uyan tek bir çözüm olarak faturalandırılıyordu. Operasyonlarınız, üreticilerin seçeneklerini sınırlandıran ve bazı yetenekleri onlar için kullanılamaz hale getiren teknolojinin kalıbına uymak zorundaydı. Yeni üretim trendleri, dengenin değiştiğini görüyor.
“Evrensel bağlanabilirlik” dediğimiz şey, teknolojilerin artık herhangi bir cihaz veya sistemle bağlantı kuracak şekilde yapılmakta olduğu fikridir. Cihazın kendisi ve işletim teknolojisi çok çeşitli işlemlerle çalışabildiğinden, herhangi bir üretim kurulumuna uygun olabilir. Esasen, teknoloji ve üretim gelişmeleri artık tamamen özel bir çözüm maliyeti olmadan operasyonlarınıza özel olarak tasarlanabilir.
Evrensel bağlanabilirlik, teknolojinin bir sistem ya da cihaz ile bağlantılı şekilde faaliyette olmasıdır. Teknoloji alanda gerçekleştirilecek olan yeni değişimler özel olarak tasarlanabiliyor.
6. Endüstri 4.0
“Akıllı fabrikalara” yönelik üretimdeki mevcut eğilimi tanımlamak için oluşturulmuş bir terim olan Endüstri 4.0 , dördüncü sanayi devriminin kısaltmasıdır. Bu listedeki eğilimlerin çoğu Endüstri 4.0’a katkıda bulunur ve bunu mümkün kılar. Makina İmalatı ve Üretimin olmazsa olmazı endüstri 4.0 dır.
En son üretim teknolojisinin (IoT, bulut, gelişmiş bilgisayarlar, robotik ve insan işgücü) yaygın olarak benimsenmesi ve anlaşılması, Endüstri 4.0’ı güçlendirmek için birlikte çalışır. Pazarda alakalı, rekabetçi kalmak ve gelişmek isteyen şirketler , imalat endüstrisinde dördüncü devrimi ateşleyen teknolojik gelişmelerden yararlanmalıdır .
Sanayi sektörünü ileri teknolojiler kullanılarak dijitalleştirmeyi hedefliyor. Endüstri 4.0 üç kısımdan oluşuyor. Bunlar; nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti, siber – fiziksel sistemler.
7. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
Şirketler her zamankinden daha fazla veriye erişebildikleri için, yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi gibi bu verilerden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayan araçlar , üretim üzerinde büyük bir etkiye sahip . Yapay zeka yürümek, robotlarla konuşmak anlamına gelmez, bunun yerine bir bilgisayar sisteminin eğilimleri tanıma ve üreticilerin veriye dayalı kararlar almasına yardımcı olabilecek mantıksal sonuçlara varma yeteneğini ifade eder.
Üretim yapan firmaların yapay zekadan yararlanması son derece önem arz ediyor. üretimin her aşamasında önemli bir etkiye sahiptir. Yapay zeka üretim süreçlerinin varlık takibi, envanter yönetimi, tahmin doğruluğu, maliyetin azaltılması, depolama maliyetlerinin azaltılması ve tedarik zinciri görünürlüğü alanlarında etkin rol oynar.
Yapay zeka ve makine öğrenimi, bir üretim operasyonunun birçok yönünü iyileştirmeye yardımcı olabilir, örneğin:
- Envanter yönetimi
- Tedarik Zinciri Görünürlüğü
- Depolama Maliyetlerinde Düşüş
- Varlık Takibi
- Tahmin Doğruluğu
- Nakliye Maliyetinin Azaltılması
- Ve dahası
8. Kestirimci Bakım
IoT, AI ve makine öğrenimi ile mümkün kılınan kestirimci bakım, sorunları ortaya çıkmadan yakalayarak üreticilerin arıza sürelerinden kaçınmasına yardımcı oluyor.
Bir üretim operasyonuna kestirimci bakım teknolojisi eklemek, makinenin beklenen ömrünü uzatırken hem bakım maliyetlerinden hem de arıza süresinden tasarruf sağlayabilir. McKinsey & Company , kestirimci bakım programlarının bakım maliyetlerini yaklaşık% 20 azaltacağını ve plansız makine kesintilerini% 50 azaltacağını öngörüyor.
Makinelerde oluşabilecek sorunların önceden tespiti yapılarak, makinenin ömrü de uzatılıyor. Aynı zamanda arıza sürelerini de azaltarak, bakım maliyetlerinden tasarruf sağlıyor.
9. Tedarik Zinciri Teknolojisi
Genel tedarik zinciri operasyonu, yüksek karma, düşük hacimli (HMLV) üretimdeki gelişmelerden etkileniyor. Tedarik zincirini etkili bir şekilde yönetmek, ürünleri müşterilere istedikleri zaman, istedikleri şekilde teslim ederken, maliyetlerden tasarruf etmek isteyen üreticiler için hayati önem taşır.
Makina İmalatı ve Üretimin trendleri, şirketlerin üretim sürecinin her adımına dokunan teknolojilere yatırım yaptığını görüyor; tedarik, envanter, montaj, lojistik, nakliye ve satışların tümü yeni teknolojilerden etkilenir. Örneğin, ürünlere sensör veya barkod eklemek, şirketlerin süreç boyunca parçaları taramasına ve izlemesine olanak tanıyarak şirketlerin iyileştirmenin nerede yapılabileceğini hızlı bir şekilde görmesine yardımcı olur.
Bir firmada tedarik zincirinin etkili bir biçimde yönetilerek, müşteri istek ve beklentilerine cevap verilmesi ve aynı zamanda maliyetten de tasarruf sağlanması oldukça önem arz ediyor. Ürünlere eklenen barkod ve sensörler ile tarama işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.
10. Mobil Manipülatörler
Mobil manipülatörleri , robotik bir kol ile bir AMR’nin, temelde çeşitli işlemleri gerçekleştirebilen, tamamen hareketli, kendi kendine dolaşan bir robot kolu olarak düşünün . Robotik kollar, geleneksel olarak sabit otomasyon araçlarıydı ve imalatçılara montaj sürecinin sadece bir adımında yardımcı oluyordu. Ancak yeni bulunan mobilite sayesinde, diğer temel üretim alanlarını otomatikleştirmek için kullanılıyorlar ve insan işgücü ile işbirliği için optimize edilebilirler (bu konu hakkında daha sonra daha fazlası).
Mobil manipülatörler robotik kollardır. Hareketli bir yapıya sahip olan robotik kollar, birçok işlemleri gerçekleştirebiliyor. Üretim sektöründe insan gücü ile işbirliği içinde yer alıp, ilginç üretim makinaları alanlarını otomatikleştirmek için kullanılıyor.
11. Katmanlı İmalat
Bu, daha çok 3D baskı olarak bilinen şeyin resmi endüstri terimidir. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımını kullanarak üreticiler artık müşterileri için parçaları ve ürünleri her seferinde bir katman olarak özel olarak oluşturabilirler. Katmanlı imalatın tüm ürünleri tamamladığını varsaymayın – bu süreç aynı zamanda modeller, prototipler, kalıplar, kayıp mum dökümleri veya nihai, bitmiş ürünlerin bileşenlerini oluşturmak için de idealdir.
Katmanlı üretim, her şeyden önce önemli bir zaman ve maliyet tasarrufu aracı olduğu için sektörde hızlı büyüyen bir trenddir. Bu üretim trendinin, özellikle metal imalat endüstrisinde ve metal bileşenlerle inşaat yapan üreticiler arasında giderek artan bir hızla büyüdüğünü görüyoruz. 3D baskı metalleri için yeni seçici lazer sinterleme (SLS) teknolojisi, şirketlerin metal ürünleri kendi bünyelerinde inşa etmelerine ve takım maliyetlerini ortadan kaldırarak ve ürün geliştirme süresini önemli ölçüde kısaltarak önemli maliyet tasarrufları gerçekleştirmelerine olanak tanır. En heyecan verici olanı, 3D baskının önceden yapılması imkansız olan metal parçaların uygun maliyetli seri üretimini mümkün kılmasıdır.
Katmanlı imalat, 3D baskı teknolojisidir. CAD yazılımları ile ürünler özel olarak oluşturulabiliyor. Sektörde oldukça hızlı gelişme gösteren teknolojilerden biridir.
Özel Makina İmalatı Nasıl Yapılır? bilmek istiyorsanız bu yazıyı okumalısınız
12. İşbirlikçi Robotlar (Cobots)
Üretim endüstrisine robotik ve otomasyonun eklenmesi, işgücü üzerindeki olası olumsuz etkileri konusunda endişelere yol açtı. Üretim trendlerinin gösterdiği şey ise tam tersidir – fabrikalarda ve depolarda birlikte, işbirliği içinde çalışan robotlar ve insanlar daha fazla işi, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde yapabilir.
Cobot olarak bilinen robotlar, artık insan işgücünün işyerinde genel verimliliği artırmaya yardımcı olan değerli bir araç olarak kullanması için üretiliyor . AMR’ler , insanlar vasıflı işgücüne odaklanırken ağır ürünlerin taşınması gibi katma değeri olmayan işleri tutarlı bir şekilde gerçekleştirmek üzere programlanabildiklerinden, bu çalışma ortaklığına benzersiz bir şekilde uyarlanmıştır.
Robotik teknolojisi ile birlikte, üretim süreçlerine robotların dahil edilmesi işlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Özellikle insan gücünde verimliliği arttırmaya yardımcı oluyor. Makina İmalatı ve Üretimin olmazsa olmazı işbirlikçi robotlardır.
13. Otomatik Toplama
Cobotlardan bahsetmişken, cobot sistemlerinin bir lojistik ortamda en yaygın kullanımlarından biri toplama içindir. Geleneksel sipariş yerine getirme rollerinde, ürünü seçmek için yürüme fiziksel eylemi tüm sürecin% 50’sini oluşturur ve değerli zaman ve parayı tüketir.
Otomatik toplama, bir robot ambar boyunca doğru ürünü almak için kullanıldığında elde edilir ve insanların yerine getirme sürecinde daha becerikli işler yapmasına neden olur. Westernacher Consulting’e göre, üretim ve lojistik alanındaki bu ilerlemeler verimliliği artırıyor – bir insan işçisinin saatte 60 ila 80 sipariş alabildiği durumlarda, otomatik bir sistem aynı zaman diliminde 300’e kadar sipariş alabilir.
İnsanlardan daha iyi işler gerçekleştirilen robotlar, otomatik toplama alanında da kullanılıyor. Bu gelişmeler aynı zamanda üretim ve lojistik sektörlerinde verimliliğin artmasına imkan tanıyor.
14. İşgücünü Çekme, Elde Tutma ve Eğitim
Şirketlerin yetenekli, kalifiye eleman bulmakta zorlandıkları imalatta bir sır değildir. Sektörde bir işgücü sıkıntısı bile var ve Deloitte önümüzdeki 10 yıl içinde ihtiyaç duyulacak 4,6 milyon imalat işinin neredeyse yarısının doldurulmayacağını öngördü. Bu 2,3 milyon açık pozisyon.
Üretimin, iyi yetenekleri çekmek ve onları işte tutmak için işgücünü güçlendirmeye odaklanması gerektiğine inanıyoruz. Bunu nasıl başarırsınız? Onlara değerli işler yapmaları ve fiziksel ve zihinsel olarak zorlu görevleri en aza indirmeleri için yetki veriyorsunuz.
Bunu yapmanın bir yolu, şu anda sahada bulunan çalışanların robotlar gibi otomasyon araçlarını çalıştırmalarını sağlamaktır. Çalışanlar teknolojide kolaylıkla ustalaşabildiklerinde, becerilerini genişletecekler ve süreçleri düzene koymak ve yıpratıcı, tekrarlayan görevleri azaltmak için teknolojiyle işbirliği içinde çalışacaklar.
Firmaların gerekli işgücünü sağlayarak, bu işgücünü elde tutması ve eğitimler ile desteklemesi son derece önem arz ediyor. Burada önemli bir konu da insan işgücünün robotlar ile işbirliği sağlanmasıdır.
Makina İmalatı ve verimlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için bugün bize ulaşın.
Alüminyum İşleme Makinaları hakkında videomuz https://youtu.be/lmP7pwp2sGU
Siz de fikrinizi belirtin