Endüstriyel ekipman ve makina imalatçıları, imalat sanayinin temel taşıdır. Diğer işletmelerde verimliliği artırmak için kullanılan teknolojiyi geliştiren endüstriyel makine üreticileri, her zaman endüstriyel inovasyonun ön saflarında yer aldı. Bugün, bu değişiklikler özellikle derindir.

makina imalat sektörü

makina imalat sektörü

Makina İmalat Sektörü dönüşümün merkezinde

Endüstriyel makine ve ekipman imalatı sektörü, dünyadaki imalat ortamına en büyük katkı sağlayan sektörlerden biridir. Birincisi, makine üreticileri, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi sanayi ülkelerinin bel kemiğidir ve milyonlarca insana istihdam sağlar ( yalnızca ABD’de 1,1 milyon ). Ancak aynı zamanda, verimliliği önemli ölçüde artırmak, maliyetleri düşürmek ve enerji tasarrufu sağlamak için sayısız başka sektöre (kendileri dahil) teknoloji sağlıyorlar. Çiftçiden üreticiye, inşaatçıdan madenciye her sektör onlara güveniyor.

Bugün Türkiye’de endüstriyel makineler üreten binlerce şirket var. Endüstriyel makine imalat sektörünün çoğu KOBİ’lerden oluşuyor. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin bugün yaşadığı sorunlar ve değişiklikler, büyük işletmelerde meydana gelen devasa bozulmalar ve yeniliklerle karşılaştırıldığında küçük görünebilir, ancak kümülatif olarak etkileri daha da büyük olabilir.

Etrafında bir yol yok, her şeyi kapsayan bir dijital dönüşümün ortasındayız. Ve her sektör etkilense de endüstriyel makine üreticileri değişimin merkezinde yer alıyor.

Ancak tam olarak ne değişiyor ve KOBİ üreticileri buna ayak uydurmak için ne yapabilir?

makina imalatcısı

makina imalatcısı

Önerilen Yazı Bu Yazı ilginizi çekebilir. Makine Ve Ekipman İmalatında Kaynak Planlama

Değişen ihtiyaçlar

Aberdeen Group tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, endüstriyel makine endüstrisi, değişen müşteri ihtiyaçlarına yanıt vermek için daha fazla karmaşıklığa, özelleştirilmiş ürünlere ve daha hızlı lansmanlara doğru kayıyor. Bu, parti boyutlarının genellikle tek bir birime küçüldüğü ve üreticilerin, özelleştirme seçenekleri sunarken ve kısa teslim sürelerini korurken, mümkün olduğunca verimli ve uygun maliyetli üretim yapmak için yeni yollar bulması gerektiği anlamına gelir. Bu, özellikle onlarca yıllık teknoloji ve bilgi birikimiyle işleri eski yöntemlerle yapmaya alışmış şirketlerde hiç de kolay bir iş değildir.

Yeni mühendislik yöntemleri

Endüstri 4.0‘a geçişle birlikte hem endüstriyel makinelerin doğası hem de mühendislerin bunları nasıl tasarladığı değişiyor. Müşteriler, endüstriyel robotik ve IoT’nin patlayıcı gelişimini besleyen ve aynı zamanda giderek daha karmaşık malzeme faturaları ve üretim süreçleri anlamına gelen her zamankinden daha fazla otomasyon ve bağlantı talep ediyor.

On yıl önce bu, prototipleme aşamasında çok daha yüksek harcamalar anlamına gelse de, bugün bu yeni makineler ve süreçler sanal olarak modellenebilir ve simüle edilebilir. Herkese açık olarak paylaşılan tasarımlar ve eklemeli imalat dahil olmak üzere açık kaynaklı imalatın ortaya çıkmasıyla birlikte tasarım, prototip oluşturma ve hatta imalatla ilgili maliyetler önemli ölçüde azaltılabilir.

3D yazıcıların yüksek kaliteli, dayanıklı metal hassas parçalar basabilmesiyle, bileşenlerin üretilme şekli bile yavaş yavaş işlemeden eklemeli üretime dönüşüyor.

Hizmet

Makine üreticilerinin gördüğü bir başka eğilim, yalnızca ürün inşa etmekten, bunlarla birlikte hizmet veren hizmetler yaratmaya ve sonuç olarak hizmet verme dediğimiz şeye geçiştir. Hizmetleştirme, esasen eksiksiz bir çözüm, “hizmet olarak sonuç” sağlamak anlamına gelir. Parça teslimatını organize etme, onarım ve bakım hizmetleri sağlama ve hatta performans analizi yapma yükü, makine üreticilerinin kendileri tarafından yavaş ama istikrarlı bir şekilde üstleniliyor.

Ürünlerin satışı ile birlikte bu hizmetleri gerçekleştirmeniz, otomatik olarak bir çözüm sunduğunuz anlamına gelmez. Kendinizi müşterinizin süreçlerine dahil ettiğinizde ve onlar adına kararlar almak için verilerini topladığınızda bir çözüm doğar, bu da onların makine performansında, iş süreçlerinde ve kârlılığında iyileştirmelerle sonuçlanır. OEM’ler girdiler yerine sonuçları satarak müşteri memnuniyetini ve kendi kar marjlarını artırabilir.

Dijitalleşme

Modern endüstriyel ekipman şirketleri, ister modelleme ve simülasyon yazılımları, ister üretim ve makine performans verilerini toplamaya yardımcı olan IIoT çözümleri veya uzaktan kontrol edilebilen ekipmanlar olsun, iş akışlarını iyileştirmek için yavaş ama emin adımlarla dijital çözümlere yöneliyor.

Bu gelişmiş çözümler hala büyük işletmelerin oyun alanı iken ve sadece KOBİ üreticilerinin çeperine girmişken, dijitalleşmenin ilk adımları olarak kabul edilebilecek dijital çözümler de var: ERP sistemleri üretmek . Modern ERP/MRP yazılımlarını on yıllardır piyasada olanlardan ayıran şey, ucuz olmaları, kullanıcı dostu olmaları ve KOBİ’ler düşünülerek tasarlanmış olmalarıdır.

Sürdürülebilirlik

İmalat endüstrisini etkilediğini gördüğümüz bir diğer önemli küresel eğilim, daha iyi sürdürülebilirliğe yönelik yönelimdir. Sonuç olarak hem hükümetler hem de halk ve yatırımcılar, üreticileri endüstriyel emisyonları azaltmaya, atıkları en aza indirmeye ve çevreye verilen zararı azaltmaya zorluyor.

Yeni teknolojilerin ve malzemelerin giderek daha önemli bir rol oynadığı yer burasıdır, ancak iş uygulamalarında da bir değişiklik gereklidir. Yenilenebilir enerji çözümleri hızla yükselirken, makineler daha verimli hale gelirken ve daha sürdürülebilir malzemeler ekonomik olarak uygulanabilir hale gelirken, son yıllardaki tedarik zinciri aksaklıkları da yeniden üretim ihtiyacını doğurdu ve üretimi bir kez daha tüketicilere yaklaştırdı.

makina imalatı sektörü

makina imalatı sektörü

Makina İmalatı Sektörü KOBİ’ler için çözüm

Peki, küçük ve orta ölçekli endüstriyel ekipman üreticisi (veya bu konuda başka herhangi bir üretici) ne yapmalı? Çözüm oldukça basittir: yeni teknolojileri benimsemek ve işinizi bir an önce dönüştürmeye başlamak. Çünkü sizi daha rekabetçi kılacak bir teknolojiyi benimsemeyi ertelediğiniz her ay, rakipleriniz için bir aylık avantajlı başlangıçtır.

Ancak bu, ihtiyaçlarınızı dikkatlice planlamadan IIoT, gelişmiş robotik, makine öğrenimi ve diğer tüm endüstriyel yenilikleri uygulamaya koymanız gerektiği anlamına gelmez. Bir üreticinin dijital dönüşümünün ilk adımı her zaman bir ERP/MRP sisteminin uygulanması olmalıdır .

Bir ERP/MRP sistemi, işletme genelinde bilgi paylaşımı için bir altyapı görevi görür. Üretim verimliliğini artırmak, envanteri düzenlemek ve ilgili maliyetleri en aza indirmek, planlama doğruluğunu ve tedarik zincirindeki görünürlüğü artırmak ve işin diğer yönlerine doğru, gerçek zamanlı bir genel bakış sağlamak için iş verilerini toplar ve analiz eder. Tüm bunlar, daha iyi müşteri hizmeti sunmanın, israfı en aza indirmenin ve işi önemli ölçüde daha uygun maliyetli hale getirmenin temelini oluşturur. Ek olarak, bir ERP/MRP yazılımının başarılı bir şekilde uygulanması, daha fazla inovasyonun benimsenmesini sağlayabilir.

Önemli çıkarımlar

  • Endüstriyel makine ve ekipman imalat sektörü, milyonlarca insana istihdam sağlayarak ve diğer endüstrilerin daha verimli olmasına yardımcı olan teknolojiler yaratarak, dünyadaki imalat ortamına en büyük katkı sağlayan sektörlerden biridir.
  • Günümüzde dijital dönüşüm ve tedarik zinciri aksaklıkları nedeniyle yaşanan hızlı değişimlerden her sektör ayrı ayrı etkilense de değişimin merkezinde endüstriyel makine üreticileri yer alıyor.
  • Birincisi, endüstriyel makine endüstrisi daha fazla karmaşıklığa, özelleştirilmiş ürünlere ve daha hızlı lansmanlara doğru kayıyor, bu da üreticilerin ürünlerini prototiplemek ve üretmek için yeni, daha verimli ve daha hızlı yollar bulması gerektiği anlamına geliyor.
  • Sanal modelleme ve simülasyonların yanı sıra 3D baskı gibi mühendislikteki yenilikler, prototiplemeyi ve ürünleri piyasaya sürmeyi daha kolay ve daha uygun maliyetli hale getiriyor.
  • Makine üreticilerinin gördüğü bir diğer trend ise servisleştirme. Servisleştirme esasen eksiksiz bir çözüm, “hizmet olarak sonuç” sağlamak, örneğin onarım ve bakım hizmetleri sağlamak ve hatta ekipman satıldıktan sonra performans analizi yapmak anlamına gelir.
  • Üreticiler, aynı zamanda üretimi yeniden düzenlerken daha verimli makineler, yenilenebilir enerji ve daha sürdürülebilir malzemeler kullanarak endüstriyel emisyonları azaltmaya, atıkları en aza indirmeye ve çevreye verilen zararı azaltmaya da zorlanıyor.
  • Değişime ayak uydurmanın çözümü onları benimsemek ve rekabette geri kalmamak için gerekli adımları atmak. İlk adım, bir ERP/MRP sistemini uygulamak olmalıdır.