İçindekiler Tablosu
Özel Makina İmalatı Ve Endüstriyel Otomasyon
Makine sistemleri, insanlık yararına çeşitli ürünlerin üretilmesini sağlayan sistemlerdir. Makinaların imalatı için tasarımlar yapılırken, neyin üretileceğine ve beklentinin ne olduğuna göre çalışmalar yapılır. Farklı endüstriyel alanlarda üretim yapmak isteyenler, yeni tasarladıkları ürünlerin üretimi için özel makine imalatı talebinde bulunabiliyor.
Makine tasarımları yapılırken kullanılacak tüm sistemlerin endüstriyel otomasyonlara entegre edilebilmesi önemlidir. Üretim için ihtiyaçlar tanımlandıktan sonra beklentilere göre tasarımlar hazırlanır ve makine imalatında kullanılabilecek malzemeler seçilir.
Özel makine imalatı gerekli durumlarda seri üretimlerin yapılabilmesi sağlayacak şekilde tasarlandığında daha düşük maliyetli olarak elde edilebilecektir.
Özel Makinanın Arge Çalışması
Özel makine imalatlarında arge çalışmalarının önemi çok büyüktür. Makine imalatları, işletme ya da bireysel bazda yapılır. Sürekli rekabetin olması işletmelerin yeni ürün geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duymalarını sağlıyor. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için özel makine imalatı için arge çalışmaları yapılır. Arge çalışmaları ile şunlar belirlenir.
- Sektörlerin ve teknolojinin yakından takip edilmesini sağlar,
- Gerekliliklerin doğru analizi edilmesi,
- İhtiyaçların belirlenmesi,
- Rakiplerin üretimleri ve hizmetlerinin belirlenmesi,
Arge çalışmaları, rakiplere göre daha ileride olmayı kolaylaştıracaktır. Özel makine imalatında arge çalışmaları sektörün yapısına ve ortaya çıkan ihtiyaçlara göre özel olarak yapılır. Makine imalatında üretim sürecinde tüm aşamaların farklı faydalar sağlaması ve verimliliğin üst seviyede olması sağlanıyor.
Özel makina imalatı aşamaları
İşletmeler, sektörlerinde daha ileriye gidebilmek ve yenilikler ortaya koyabilmek için özel makine sistemlerine ihtiyaç duyuyorlar. Özel makine imalatı aşamaları, ürün ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ihtiyacı karşılayacak üretimin yapılmasını sağlayacak makine tasarımı ile başlar. Makine tasarımları yapılırken, üretim kalitesini sağlayacak uygun malzeme tespiti ve seçimi yapılır.
İşletmelerin taleplerini karşılarken uzun ömürlü kullanım özelliğine sahip olması ve tüm endüstriyel otomasyon sistemlerine entegre edilebilmesi gerekiyor. Mühendislik hesaplamaları ve planlamaları yapılırken tüm kullanım aşamaları test edilir. Özel makine imalatı yapılırken ekonomik maliyet analizleri de yapılır. Beklentilere göre imalat yapıldıktan sonra deneme üretimler yapılır ve çalışma sistemi, ürün kalitesi belirlenir. Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra talep eden işletmeye teslim edilir ve gerekli kurulumları yapılır.
Endüstriyel Otomasyon Nedir?
Endüstri 4.0 ile birlikte endüstriyel çalışma alanlarında bilgi teknolojileri, robot, bilgisayar, kontrol sistemleri gibi birçok yenilik kullanılmaya başlanmıştır. Endüstride kullanılan tüm makine sistemlerinin birbiri ile iletişim kurması ve farklı proseslerin uyumlu bir şekilde çalışmasının sağlanmasına endüstriyel otomasyon denir. Otomasyonun gelişiyle birlikte makine çalışmasına kontrol döngüleri eklendi. Bunlar, insan girişine izin veren açık kontrol döngüleri veya tam otomatik olan kapalı döngüler olabilir. Endüstriyel kontrol sistemleri (ICS), yerel ve uzaktan izleme ve kontrol sağlar. Giderek daha gelişmiş olan bu kontrol mekanizmalarıyla endüstriler günde 24 saat çalışabilir. Verimlilik arttı, hatalar azaldı ve kalite arttı. Bununla birlikte, otomasyonun yüksek başlangıç maliyetleri, azalan işçi istihdamı ve bazı etik insan gözetiminin ortadan kaldırılması dahil olmak üzere bazı olumsuz etkileri vardır. Otomasyon ilerlemeye ve yeni endüstrilerde popülerlik kazanmaya devam ettikçe bu olayların arttığını görmek mümkün.
Endüstriyel otomasyon ile üretim süreçlerinde esneklik ve üretim kalitesi artarken maliyetler düşmeye başlıyor. Özel makine imalatında da endüstriyel otomasyon önemli bir yere sahiptir ve makinelerin tüm prosese uyumlu olmasını sağlar. Endüstriyel otomasyon, üretimde insan müdahalesi olmadan makinelerin otomatik olarak kullanılmasını ve kontrol edilmesini sağlar. Endüstri alanlarında otomasyon cihazları olarak farklı cihazlar ve uygulamalar kullanılıyor.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir Otomotiv Sektöründe Boru Yapıştırma Makinası Hakkında Bilmek İstedikleriniz
Endüstriyel Otomasyon Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Özel makine imalatı, işletmelerin sektörde yeni gelişmeleri takip etmelerini ve sürekli yeni ürünler ortaya koymalarını sağlayacaktır. Endüstriyel otomasyon ise insana dayalı üretimi ortadan kaldırmayı ve tamamen makineleşmesi sağlıyor. Endüstriyel otomasyon sisteminin tüm sektörlere sunduğu avantajlar şunlardır.
- Hızlı ve kaliteli üretim,
- Düşük maliyet,
- Esneklik,
- Üretimde kararlılık,
- Piyasa rekabetinin artması ve daha güçlü olmak,
İnsan çalışma hayatında belirli bir zaman sonra yorulmakta ve dinlenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu üretimin yavaşlamasına ya da daha fazla insan gücünün kullanılmasına neden olur. Endüstriyel otomasyon sayesinde üretimde insan gücüne daha az ihtiyaç duyulur ve üretimler belirlenen programa göre kesintisiz olarak yapılır. Bu aynı zamanda işletme maliyetlerini düşmesine katkı sağlayacaktır.
Tabii ki, daha karmaşık endüstriyel otomasyonun daha büyük bir ön maliyete sahip olduğu gerçeği var. Bu maliyetin değerli olup olmadığı, hangi faydaların ve avantajların en iyi koşulları ve yatırım getirisini sağladığına bağlı olacaktır. Şirketimizdeki bir endüstriyel otomasyon uzmanıyla konuşmak, mevcut otomasyonunuzun yukarıda sıralanan yollarla ve ek yollarla hangi yollarla daha verimli hale getirilebileceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
İmalatınız yaptığımız makinalarımızı görebileceğiniz Youtube Kanalımız
[…] You may be interested in this article. Special Machine Manufacturing and Industrial Automation […]