Pres hurda yönlendirme sistemleri, bir şeyleri ezmek için kullanılan cihazlardır. Bu sistemler sıvı basıncından faydalanan sistemlerdir. Sıvı basıncını kullanarak ezilmesi gereken parçaları eziyor.

20180629 150828

Hidrolik Presler Nasıl Çalışır?

Hidrolik Pres Makinaları

Hidrolik pres makinaları metal şekillendirme, delme, kesme, dövme, kalıplama, perçinleme gibi işler yapan makinalardır. Genel olarak büyük boyutlara sahip parçaların sıkıştırılmasında kullanılır. Ayrıca inşaat firmalarında, endüstriyel uygulamalarda, metal endüstrisinde ve ahşap işleme işlerinde de hidrolik pres makinaları kullanılıyor. Kontrplakların, ahşap parçaların, MDF levhaların imalatında hidrolik pres makinaları kullanılıyor.

Endüstride Pres Sistemlerinin Kullanım Alanları

Hidrolik pres makinaları endüstriyel alanlarda farklı uygulamalar için kullanılan cihazlardır. Bu makinalar ezme, dövme, kesme, presleme, ağırlık kaldırma gibi işlerde kullanılıyor. Hidrolik pres sistemleri, akışkanın her yöne basın oluşturması ile çalışır. Hidrolik pres sistemlerinin kullanımının çeşitli kullanım alanları yer alıyor. Bun kullanım alanları;

  • Beyaz eşya imalatında kullanılan hidrolik presler buzdolabı, işlenmiş çamaşır ve diğer ev aletlerini üretmek için kullanılır.
  • Laboratuvar ortamlarında kullanılan hidrolik pres sistemleri numuneler için hidrolik pres ve vakum paketleme için kullanılır.
  • Elektrik ile çalışan ürünlerin (priz, anahtar, termostat, kompresör) imalatında endüstriyel alanda hizmet veren firmalar da hidrolik pres sistemlerinden faydalanır.
  • Gıda sektöründe konserve için kullanılıyor. Et ve peynir gibi çabuk bozulan ürünlerin daha uzun süre saklanması için sıkıca paketlenir.
  • Otomotiv sektöründe kullanılan hidrolik pres sistemleri fren balatalarında, titreşim kontrol makinalarında kullanılıyor. Araçlarda kullanılan paspasların imalatında da kullanılıyor.
  • Hidrolik pres sistemleri spor ürünlerin imalatında da kullanılıyor. Tenis topu, golf topu, spor ayakkabı gibi spor ürünlerinin üretilmesinde ve geliştirilmesinde pres sistemleri kullanılır.

Günümüzde daha çok endüstriyel alanlarda kullanılan hidrolik pres sistemlerinin diğer pres sistemlerine göre avantajları oldukça fazladır.

Pres Atölye Ekipmanları İmalatının Püf Noktaları Nelerdir?

Pres Sistemlerinin Temel Özellikleri

Pres sistemlerinin esneklik, çok işlevsellik, bir dizi kontrol, düşük maliyet, geri dönüşüm, tasarım konusunda sınırlama olmaması ve özelleştirilebilir olması gibi temel özellikleri yer alıyor. Bu pres sistemleri ile yüksek hacimlerde üretim yapılabiliyor. Bu makinalar yüzlerce ton ağırlığında basınç üretebiliyor.

Kapasitesi

Pres sistemleri 100 ton, 150, ton ve 640 ton gibi birçok kapasitelere sahip cihazlar yer alır. Farklı kapasitelerde yer alan bu cihazlar 6000 tona kadar da bulunabiliyor. Genellikle basit pres uygulamalarında 640 ton kapasiteye sahip sistemler kullanılır. Kontrplak, tahta, kapı gibi parçalarda kullanılır. Kontrplak pres işlerinde genel olarak 1500 ton kapasitedeki cihazlar kullanılır. Daha ağır işlerde ise 6000 ton kapasiteye sahip pres sistemleri kullanılır.

Hidrolik Pres Türleri

Birçok farklı çeşitte hidrolik pres türleri yer alıyor. Güç presleri, laminasyon presleri, pnömatik presler, C-çerçeve presler gibi çeşitleri yer alır. Bu pres sistemleri ile herhangi bir parçayı tam olarak sıkıştırmak mümkündür. Bu pres sistemler kompakttır. Bakımları, kurulumları kolaydır.

Özel Makina İmalatı Nasıl Yapılır?

Avantajları

Pres sistemleri oldukça sağlam yapıya sahip cihazlardır. Bu cihazlar radyo piston ve hızlı kapanan pompadan yapılan cihazlardır. Minimum sapmaya sahiplerdir. Yüksek yüklere karşı oldukça düşük bir sapma miktarına sahiptir.

Cihaz üzerindeki tüm çalışma alanlarının eşit bir şekilde kullanımını sağlar. Bu açıdan da maliyet konusunda oldukça az bir güç tüketimine sahiptir. Bu pres sistemleri ekonomik cihazlardır.

Maksimum sağlamlık yapısına sahip olan bu cihazlar, esnek bir kullanım imkanı sunar. Şuan piyasada manuel hidrolik sistemler ve otomatik hidrolik sistemler bulmak mümkün. Otomatik pres sistemleri tercih edilecek ise ek güvenlik önlemelerine ihtiyaç olabilir. Cihazlarda kilitleme sistemlerinin ve bariyer olmasına dikkat edilmelidir.